Vogels spotten: een uniek uitje voor onvergetelijke herinneringen
25 juli 2023 
3 min. leestijd

Vogels spotten: een uniek uitje voor onvergetelijke herinneringen

Als negenjarig jongetje raakte Adriaan Sleeuwenhoek (44) besmet met het vogelvirus. Niet letterlijk dan hè. Al jarenlang is hij gefascineerd door vogels. Een genetische afwijking noemt hij het, want zijn vader is ook een vogelaar. Adriaan groeide op in de bossen op de Veluwe en voelt zich het meest thuis in de natuur. Nu mag hij al jaren doen waar hij het meest van houdt: workshops geven over vogels spotten. Dit is een unieke en leuke manier van teambuilding, waarbij je je midden in de natuur bevindt. Een keer iets anders dan bowlen of karten, toch?


Wat maakt jouw workshop nou zo leuk?

Adriaan: “Vogels spotten is fantastisch om te doen. Met een verrekijker speuren naar wat er allemaal rondvliegt en -fladdert. Deze workshop vergroot je wereld, je gebruikt al je zintuigen en je bent op een inspirerende manier op pad met je collega’s. Het is rustgevend én tegelijkertijd stimuleert het de creativiteit. Naast dit wil ik met mijn workshop bewustwording creëren en mensen dichter bij de natuur brengen. We nemen de natuur vaak voor lief en we zijn tegenwoordig wel meer bezig met duurzaamheid, maar voor biodiversiteit is vaak minder aandacht. Terwijl dat wat mij betreft een heel belangrijk onderdeel is van duurzaamheid. En veel organisaties hebben duurzaamheidsdoelstellingen: daar sluit deze workshop heel goed op aan!”


Wat kun je leren van jouw workshop vogels spotten?

“De workshop is gericht op samenwerking, maar dan op een ontspannen en leerzame manier. Alleen al buiten zijn is goed voor ieders mentale gezondheid. Daarnaast is het heel toegankelijk voor iedereen én vaak is vogels spotten in de natuur voor veel mensen de eerste keer. Dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Je ervaart hoe inspirerend het is om naar vogelgeluiden te luisteren en hoe deze workshop je wereld kan vergroten. Plotseling zie je dingen die je eerder nooit hebt opgemerkt. Het is een dag vol leuke gesprekken en het creëren van mooie herinneringen met elkaar.”


Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen?

“Tijdens één van mijn workshops gaf één van de deelnemers aan niets met vogels te hebben. Dat kan natuurlijk gebeuren. Maar na mijn workshop was deze persoon helemaal om en was er een nieuwe wereld voor hem opengegaan. Ook hoor ik vaak dat mensen na het volgen van mijn workshop heel anders naar buiten kijken. Ze hebben als het ware een extra laag waardoor ze nu wel de vogels horen en zien die ze normaal gesproken niet opmerkten. Daar word ik heel blij van.”


Kunnen wij als mensen iets leren van vogels?

“Je zou het misschien niet verwachten, maar we kunnen zeker leren van het gedrag van vogels. Neem bijvoorbeeld de prachtige spreeuwenwolken, die je vast wel kent. Ze zorgen voor de mooiste vormen in de lucht. Heb je ze ooit zien botsen of een paar de mist in zien gaan? Ik durf te wedden van niet. Omdat zij de zeven spreeuwen om hen heen in de gaten houden en met hen meebewegen, gaat het altijd goed. Ze hebben een goede focus en geven prioriteit aan wat het belangrijkst is. Als assistant kun je hier een belangrijke les uit halen: let goed op de mensen om je heen en focus op wat echt belangrijk is.

Daarnaast is er nog een mooi voorbeeld: de rui. Dit is een periode na het broedseizoen waarbij vogels zich terugtrekken, rustnemen en waarbij ze hun oude veren verruilen voor een nieuw verenpak. Het broedseizoen is een intensieve periode voor vogels. Vergelijk het met een intensief werkproject, iets wat veel energie kost. Maar wat vogels anders doen dan wij, is dat zij zich na zo’n intensieve periode bewust terugtrekken om aan te sterken. De rui-periode zorgt ervoor dat ze daarna krachtig genoeg zijn voor de volgende uitdagende periode. Wat we daarvan kunnen leren is dat het belangrijk is om vaker rust te pakken en tijd te nemen voor onszelf. Zodat we daarna weer kunnen knallen.”


"Als assistant kun je hier een belangrijke les uit halen: let goed op de mensen om je heen en focus op wat echt belangrijk is"


Ben jij ook regelmatig op zoek naar leuke uitjes of teambuilding activiteiten? Dan is een workshop vogel spotten van Adriaan een geweldige optie! Hij geeft de workshops door heel Nederland en heeft het beste materiaal beschikbaar voor alle deelnemers om de mooiste ervaring te garanderen. De workshop duurt gemiddeld 1,5 uur en kan volledig naar wens worden ingericht. Dat bespreekt Adriaan graag met je tijdens een gratis online uitvogelsessie. Die kun je boeken via  de website www.vogelsspotten.nl.

PS Hoe leuk is deze workshop ook als uitje tijdens een familieweekend? Daarvoor is hij ook te boeken!