Duurzame relatiegeschenken met een verhaal
25 juli 2023 
2 min. leestijd

Duurzame relatiegeschenken met een verhaal

Wist je dat we een gemiddeld kledingstuk maar drie maanden dragen voordat het in de prullenbak belandt? En dat we ongeveer 40% van alle plastic producten binnen een maand weggooien? Relatiegeschenken zijn meestal gemaakt van slechte materialen en verpakt in teveel plastic. Daarom heeft Marleen Gulden (42) Eco Concept Group opgericht voor het ontwikkelen, produceren en leveren van stijlvolle en duurzame relatiegeschenken.


Hoe ben je op dit mooie idee gekomen?

Marleen: “Ik ben per toeval in de relatiegeschenkenbranche terechtgekomen. Acht jaar lang was ik hierin werkzaam en bekleedde ik een functie als accountdirector en later als creative director voor de key accounts. Na verloop van tijd vroeg ik mij steeds vaker af waar de geschenken precies vandaan komen. Hoe wordt het gemaakt en door wie? Ook ging het te vaak om geld in deze business en was het menselijke aspect niet aanwezig. Iets wat voor hen niet belangrijk leek te zijn, was het voor mij wel. Daarom nam ik ontslag en startte ik dik vier jaar geleden Eco Concept Group.”


Waarvoor kunnen mensen terecht bij Eco Concept Group?

“Voor allerlei soorten relatiegeschenken, maar dan kwalitatief en duurzaam. Van pennen, hervulbare notebooks tot luxe laptophoezen en tassen. Deze producten worden met liefde gemaakt door lokale en sociale makers van uitsluitend gerecyclede, ge-upcyclede of natuurlijke materialen. We gebruiken bijvoorbeeld oude banners, vlaggen en kleding voor het maken van onze relatiegeschenken. We maken ons assortiment op maat en ook kan het worden geperso-naliseerd.”


Duurzaamheid, wat houdt dat voor jou in?

“Voor mij is duurzaamheid niet alleen het verlagen van de CO2-voetafdruk of het werken met gerecycled materialen. Het is een meer holistisch beeld: het totaalplaatje waarin het ook voor de mens goed moet zijn, zoals goede arbeidsomstandigheden. Transparantie is voor mij heel belangrijk. Daarom laten wij precies zien wie het relatiegeschenk heeft gemaakt én waar het vandaan komt.”


"Ik wil de wereld een stukje mooier maken en mensen in beweging brengen met onze eerlijk vormgegeven producten."


Wat is jouw missie?

“Ik wil de wereld een stukje mooier maken en mensen in beweging brengen met onze eerlijk vormgegeven producten. Met Eco Concept Group wil ik bewustwording creëren en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ik ben ervan overtuigd dat als je het verhaal achter een product kent en de persoon die het heeft gemaakt, het product automatisch waardevoller wordt. En hoe waardevoller, hoe beter je met een product omgaat. Ook zal de waardering voor het bedrijf dat het geschenk geeft hoger zijn. Een win-winsituatie. Het doel van Eco Concept Group is het merkverhaal van organisaties helpen verduurzamen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.”


Waar haal jij inspiratie vandaan?

“Ik lees veel artikelen, maar mijn inspiratie komt vooral vanuit mijn materialen. Het klinkt misschien vreemd, maar wij produceren op een andere manier dan gebruikelijk. Veel bedrijven starten vanuit een productidee, dus hoe een product er visueel uit moet komen te zien. Vervolgens beginnen ze met het uitwerken en denken ze na over het materiaal dat ze gaan gebruiken. Wij werken dus precies andersom. We beginnen met het kijken welk materiaal we hebben en wat onze makers (in ons eigen Makers Lokaal) kunnen. Op basis daarvan ontstaat een productontwerp en starten we met het vormgevingsproces. Natuurlijk moeten de producten mooi zijn, tijdloos en sophisticated.”


Waar ben jij het meest trots op?

“Ik ben ontzettend trots op dat wij het eerste relatiegeschenkenbureau zijn met een B Corp-certificering. Dit houdt in dat we voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische impact. Maar het leukst is als mijn twee kinderen aan mij vragen of ík deze relatiegeschenken allemaal gemaakt heb.”


Wij zijn fan en daarom werken we sinds kort samen met Eco Concept Group! Voor Clubp maken ze gepersonaliseerde laptopsleeves en laptoptassen van prachtig appel-leer. Wil jij ook hiermee schitteren? Je kunt het bestellen via www.clubp.nl. Voor het hele assortiment van Eco Concept Group bekijk je www.ecoconceptgroup.com.