Landgoed de Salentein: Het mooie verhaal achter het familiebedrijf
25 juli 2023 
2 min. leestijd

Landgoed de Salentein: Het mooie verhaal achter het familiebedrijf

Omringd door water en hoge groene bomen vind je midden in de Veluwe het prachtige Landgoed de Salentein. Een indrukwekkende en stijlvolle evenementenlocatie met een rijke historie. Perfect voor congressen, vergaderingen, personeelsbijeenkomsten of netwerkborrels. Alles, en nét dat beetje extra is hier mogelijk. En dat hebben we zelf mogen ervaren! Wat maakt Landgoed de Salentein zo bijzonder? We vroegen het aan Chelsey Muntslag (25, sales bij Landgoed de Salentein).

Rijke geschiedenis

Chelsey: “Salentein kent absoluut een historie. Het was van oorsprong een boerderij uit de zestiende eeuw dat omgetoverd is tot een kasteel waar altijd adellijke families in woonden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel in 1965 verkocht en verbouwd tot een kindertehuis. Het ooit zo trotse Huis de Salentein raakte volledig in verval. Vijftien jaar later werd het landgoed aangekocht om als hoofdkantoor te gaan fungeren van Pon Holdings. In een aantal jaar is het volledig gerestaureerd door Mijndert Pon, maar op den duur groeide Pon Holdings uit hun jasje. Het landgoed kreeg een volledige renovatie en is sinds 2009 een evenementenlocatie zoals we ‘m nu kennen. Ondanks verschillende verbouw-ingen, zijn er gelukkig nog veel oude en karakteristieke elementen terug te vinden. Zoals de authentieke grote rode deuren in ons restaurant, wat vroeger het koetshuis was en onze grootste zaal, die vroeger dienst deed als dorsmolen, heeft net zoals vroeger nog een rieten dak.”

Beleef Argentinië op de Veluwe

“Naast de fantastische locatie, staan we inmiddels heel bekend om onze eigen Salentein-wijnen. Ook hier zit een prachtig verhaal achter. Begin jaren negentig startte meneer Pon met een zeilreis, welke abrupt tot een einde kwam na een aanvaring in het Panamakanaal. Zijn boot moest worden gerepareerd en toen hem werd verteld dat dit een aantal maanden zou duren, vertrok hij naar Argentinië. Eenmaal daar aangekomen werd hij zo verliefd op het land, de wijnbouw en de mensen, dat hij besloot een wijngaard aan te leggen: Bodega Salentein. Het duurde drie jaar voor de eerste flessen wijn werden gebotteld, maar inmiddels bottelen we ruim 30.000 liter per jaar. De Salentein-wijn serveren we natuurlijk op ons landgoed in Nederland, maar ook wordt de wijn wereldwijd verkocht en verscheept.

Daarnaast hebben we in Argentinië en Uruguay onze eigen koeien en soja. Dus ook het vlees dat we bereiden, is afkomstig van onze eigen boerderijen in Zuid-Amerika. Meneer Pon was een visionair en ondernemer en heeft voor veel werkgelegenheid gezorgd in Argentinië en Urugay. Niet al zijn werknemers waren geschoold, maar dat maakte Pon niets uit. Hij keek naar ieders kwaliteiten en zette hen in op de plekken waar ze het best tot hun recht kwamen. Dit mooie verhaal achter ons concept is inmiddels heel wat jaren geleden, maar leeft nog altijd. Het is een echt familiebedrijf en die warmte en hartelijkheid voel je.”

Een locatie met allure

“Landgoed de Salentein biedt eindeloze mogelijkheden voor zowel kleine als grote gezelschappen tot maximaal 200 personen. Zakelijk gezien kun je terecht voor netwerkborrels, vergaderingen en personeelsbijeenkomsten. Maar ook kun je op het landgoed trouwen, je verjaardag of familiereünie vieren. Wat voor bijeenkomst het ook is, wij verzorgen alles tot in de puntjes. Zelfs met een passende culinaire invulling. Denk bijvoorbeeld aan een aansluitend diner, een verse lunch of een wijnproeverij van onze eigen Salentein-wijnen. Zo hebben we in maart voor het eerst een event van Clubp bij ons georganiseerd. Een fantastische middag waarin we een rondleiding gaven, er een inspirerende workshop was en aan het einde van de dag heeft onze sommelier een wijnproeftafel verzorgd tijdens het netwerken. Een mooi begin van onze samenwerking met Clubp. De kracht van Salentein ligt ‘m in het ontzorgen. Ik ben er heilig van overtuigd dat wij heel sterk zijn in het persoonlijke contact. We hebben natuurlijk een prachtige locatie waar de meeste mensen verliefd op worden, maar ik wil ook dat ze verliefd worden op het extra stukje service en ontzorgen wat wij doen.”

Benieuwd naar Landgoed de Salentein?

Wil jij de warmte, gastvrijheid en indrukwekkende beleving van Landgoed de Salentein zelf ervaren? Je bent er van harte welkom! De locatie is centraal in Nederland gelegen en is daardoor makkelijk bereikbaar. Kijk op www.landgoeddesalentein.nl voor meer informatie.