Menno Kroon over zijn b(l)oeiende levenswerk
06 juni 2024 
4 min. leestijd

Menno Kroon over zijn b(l)oeiende levenswerk

“Mijn liefde voor de natuur zat er al jong in. Zaadjes zien kiemen, een plantje wortel zien schieten. Dat groeiproces intrigeert me nog steeds.” Inmiddels is Menno Kroon (62) één van de bekendste interieur- en bloemdesigners van het land en won hij vele prijzen. Van een prachtige conceptstore op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam tot een eigen bloemenlandgoed in het pittoreske Cothen. Iedere dag is hij bezig met wat hij het liefst doet: met bloemen en mensen werken.

Waarom denk je dat jij opviel in de bloemenwereld?

“Ik volgde een opleiding als meester bloembinder en daarna ben ik bij bekende bloemenzaken aan de slag gegaan. Maar na een tijd vond ik het tijd voor een sprong in het diepe en begon ik voor mezelf. Vanaf het begin waren we al anders dan de rest. Ik wilde echt mooie, bijzondere bloemen met kwaliteit verkopen en deed altijd mijn best om van verschillende bloemen iets bijzonders te creëren. We vielen al heel snel op door de unieke soorten bloemen en boeketten die we maken. Ik sta bekend als een kleurrijk figuur in mijn werk en dat uit zich in originele combinaties en kleuren. Daarnaast ben ik geen fan van het gebruiken van veel blad. Bij ons zie je dus nauwelijks blad, maar veel bloem.”

Ondertussen doe je dit al bijna 33 jaar.

“Ja, daar ben ik echt ontzettend dankbaar voor. In Amsterdam heb ik mijn winkel waar we de mooiste bloemen, zijden bloemen, vazen en potten verkopen. Het is een unieke winkel met een heel bijzondere sfeer. Onze winkel veranderen we een aantal keer per jaar. Stap je onze winkel in Amsterdam binnen in maart, dan is de hele winkel wit en is er geen gekleurde bloem te koop. Of zoals nu in december staat de hele winkel in het teken van Kerst en is er een hele feestelijke sfeer. Bij ons binnenstappen is dus altijd een verrassing. Daarnaast heb ik sinds 2008 een eigen landgoed in Cothen, vlakbij Utrecht. Hier zitten mijn kantoor en atelier. Op dit landgoed organiseren we hele toffe dingen! Zo organiseren we mooie diners, bruiloften, vergaderingen en product-presentaties. En natuurlijk doe ik niet alles alleen. We hebben een fantastisch team van vijftien man.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?

“Met mijn team houden we altijd onze ogen open, overal waar we zijn. Je hoeft maar je ogen te openen en je bewust te zijn van je omgeving en je kunt je laten inspireren. Mijn team en ik bezoeken veel interessante beurzen in het binnen- en buitenland. En zelf haal ik veel inspiratie uit kunst en van architecten. Af en toe boek ik een trip naar een grote stad en dan vind ik het heerlijk om te struinen en goed om me heen te kijken naar nieuwe trends.”

Welk tof event heb jij onlangs mogen organiseren op jouw locatie?

“Een paar weken geleden hadden we hier een geweldige zondagslunch ter ere van de 65ste verjaardag van een meneer. Hij had zijn familie en beste vrienden uitgenodigd. Wij hebben een hele mooie boomgaard waar we een dertig meter lange tafel hebben neergezet met een crèmekleurig kleed. Erboven hing een zwevend dak en we maakten enkel gebruik van natuurkleuren zoals wit, groen en natureltinten. Het zag er zo fantastisch uit! Voordat ze aan tafel gingen, was er een ontvangst met een dj en konden ze genieten van amusehapjes en lekkere oesters. Daarna mochten de gasten aan tafel plaatsnemen en trad er een operazangeres op terwijl de gasten genoten van hun lunch. We proberen dus altijd iets heel moois en unieks te creëren, zodat het een onvergetelijke dag wordt.”

Van welk soort event of klus word jij blij?

“Ik vind eerlijk gezegd alles leuk! Laatst organiseerden we bijvoorbeeld een bruiloft van een bruidspaar en zij kozen voor een rainbowthema. Ik liet tafelkleden in regenboogkleuren maken, er hingen overal gekleurde lintjes en het was één groot kleurrijk feest! Als je dat voor elkaar krijgt met je team en iedereen is blij, dan ben ik intens gelukkig. De events die wij organiseren doen we helemaal custom made voor onze klanten. We beginnen altijd met nul, dus ik huur alles bij verschillende bedrijven afhankelijk van het thema of de wens. De één wil het meer shabby en de ander meer chique.”

Je hebt veel bereikt de afgelopen jaren. Waar ben jij het meest trots op?

“Dat is eigenlijk mijn hele levensloop. Dat heeft ervoor gezorgd waar ik nu sta. Ik vind het heel bijzonder dat ik op 32-jarige leeftijd ondernemer werd en een winkel op een A-locatie  in Amsterdam opende. Maar ook ben ik trots op het feit dat we het landgoed opbouwden van nul tot hetgeen wat het nu is. Het is echt mijn levenswerk en ja, daar ben ik heel trots op.”

In jouw werk heb je veel contact met assistants, vertel.

“Dat klopt! De aanvragen voor evenementen komen niet altijd rechtstreeks vanuit klanten zelf, maar vaak vanuit assistants. En ze zijn echt van toegevoegde waarde. Soms is het heel lekker dat zij een groot deel van de organisatie uit handen nemen. Wij maken ons druk om alles wat met het decor en aankleding te maken heeft en zij over de technische dingen of het regelen van artiesten bijvoorbeeld. Daardoor kunnen wij ons volledig focussen op onze business. Dat werkt heel fijn! Samen op een hoger level komen, dat vind ik leuk om te bereiken.”

Heb je nog dromen voor de toekomst?

“Haha, nou… In een mensenleven zijn we voortdurend bezig met het opbouwen van het leven. Maar eigenlijk hebben we het nooit over het afbouwen ervan. Van nature ben ik een persoon die altijd door wil gaan, maar ik weet dat dat natuurlijk niet kan. Ik ben nu bezig met het zoeken van een manier zodat mijn rechterhand mij deels kan overnemen. Zo kan ik op een andere manier bij mijn bedrijf betrokken blijven, maar wel minder werken. Dat vind ik een leuke en positieve uitdaging! Het is mijn droom dat mijn bedrijf door blijft gaan, hoewel ik steeds een stapje terugneem. Levenswerk is voor mij nog mooier als je het door kunt geven.”

De feestelijke lancering van dit vierde Clubp-magazine vond plaats op 18 december op het prachtige landgoed van Menno Kroon in Cothen. Het was een fantastische dag die in het teken stond van inspiratie, netwerken, heerlijk eten en drinken en gezelligheid. Was jij er niet bij deze keer? Houd Clubp dan in de gaten, want we organiseren vaker mooie events op de meest schitterende locaties in Nederland. En Menno: ontzettend bedankt!