Filter de wereld voor meer overzicht
11 mei 2021 
1 min. leestijd

Filter de wereld voor meer overzicht

Je smartphone, inbox en je eigen hoofd zitten er vol mee: informatie. Of het nu de 17 meldingen van Facebook en Instagram zijn die je voor het ontbijt al te verstouwen krijgt, of de 35 ongelezen e-mails die blijkbaar na het avondeten gisteravond je inbox nog zijn ingekropen – je moet er iets mee, of je wilt er in elk geval van af. Maar hoe pak je dat aan, in de informatiesamenleving anno nu?

Karen Visser is op een praktische manier gaan kijken naar de stappen die je kunt nemen om te zorgen dat je niet wordt overspoeld met informatie. Hiervoor heeft ze gekeken naar de keerzijden van digitale technologies, naar hoe je zélf informatieoverload veroorzaakt en natuurlijk naar het recept voor je eigen infodetox.

Dat recept is heel persoonlijk; er is geen ideale manier om dat in te richten. Het ligt onder meer aan de hoeveelheid prikkels die je aankunt, aan je karakter, je functie, je intelligentie en je persoonlijke voorkeuren.

Nieuwsdetox

Je ziet het nu met COVID-19, we worden overspoeld met actualiteiten over het virus. We krijgen zo veel informatie dat het dringend tijd is voor een nieuwsdetox.

De belangrijkste dingen waar je aan moet denken:

1. Probeer de hoeveelheid tijd die je per dag aan nieuws besteedt, tot een bepaald blok tijd te beperken.
Er is niet één duur te geven die passend is voor jou, want hoeveel nieuwshonger iemand heeft is heel persoonlijk. Maar kies een blok tijd voor jezelf (1 uur? 2 uur) en geef jezelf op je telefoon die portie tijd met behulp van de klokfunctie. Die kun je dan laten aftellen, zodat je weet hoeveel er nog over is als je stopt met lezen en kijken.

2. Kies een aantal betrouwbare bronnen waar je nieuws uit haalt. 
En maak af en toe een uitstapje naar een ‘wilde eend’; een bron die normaal niet jouw voorkeur zou hebben maar je misschien wel andere inzichten kan geven.

Infodetox in het nieuws

Meer info over Infodetox? Luister naar Karen in de Slimmer Leven-podcast van Uitgeverij Ten Have. De podcast is te beluisteren op Spotify en door te klikken op de afbeelding hieronder.

Clubp_podcast

Over de auteur

Karen Visser, werkplektrainer en professional organizer.

Lifehacker met een passie voor Het Nieuwe Werken en slimmer werken in het algemeen, voor alle professionals die met meer plezier productief willen zijn.
Meer info over Karen via: www.newbroom.nl.

Wil jij jezelf blijven ontwikkelen door middel van blogs, e-learning en kennisdeling met vakgenoten? Meld je dan aan voor Clubp via deze link.