Je kent vast wel die personen die veel zelfvertrouwen hebben. Je kunt het vaak aan iemand zien zoals een open houding, vriendelijk en zelfverzekerd.
Ik had ooit een collega die ik heel graag mocht en veel zelfvertrouwen had. Ik benijde haar en was toen als ik heel eerlijk ben zelfs ook wel een beetje jaloers op haar. Ik dacht namelijk dat ze hier niets voor hoefde te doen, dat ze gewoon zelfverzekerd was. Dus dat ze geluk had dat ze zo was. Totdat ze me vertelde dat dit ook bij haar niet vanzelf is gekomen. Dat zij hier veel voor heeft moeten doen.
Door me hier vervolgens in te verdiepen kwam ik erachter dat niemand wordt geboren met een flinke dosis zelfvertrouwen. Dit is namelijk niet aangeboren maar wel te ontwikkelen.
Weet je bijvoorbeeld dat mensen met veel zelfvertrouwen ook gewoon soms onzeker kunnen zijn. Alleen kunnen zij hier goed mee omgaan. Voor hen is dit dan een situatie die ze zien als een uitdaging. Iemand die veel zelfvertrouwen heeft denkt namelijk voornamelijk positief over zichzelf en zijn eigen kunnen. Terwijl als je weinig zelfvertrouwen hebt, je vaak negatief naar jezelf bent.
Wat trouwens niet werkt is te proberen een negatieve gedachte over jezelf te veranderen in een positieve gedachte. Wat wel werkt is om tegenover iedere negatieve gedachte drie positieve gedachten te zetten. Dus stel dat je iets fout hebt gedaan en je vindt dit dom van jezelf en je denkt: ‘ik kan ook niks goed doen’. Noem dan gelijk drie dingen op die je wel goed hebt gedaan.
Als je weinig zelfvertrouwen hebt herken je jezelf waarschijnlijk in één of meerdere van de volgende kenmerken:
- je twijfelt vaak aan jezelf.
- je bent bang om fouten te maken.
- je laat gemakkelijk over je heen lopen.
- je houdt je mening vaak voor je.
- je vindt het belangrijk wat een ander van je vindt.
- je bent geneigd jezelf weg te cijferen.
- je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven.
De reden waarom je weinig zelfvertrouwen hebt kan bijvoorbeeld zijn omdat:
- je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld en je vaak negatief over jezelf praat.
- je omgeving je talenten niet heeft gezien en deze daardoor nooit tot bloei zijn gekomen.
- je omgeving je nooit heeft gestimuleerd, maar misschien zelfs heeft afgeremd.
- je veel overvraagt bent op je werk en je daardoor voortdurend op je tenen hebt moeten lopen.
- er zaken zijn gevraagd die niet bij je kennis en kunde passen.
- je door een leidinggevende vaak negatief bent beoordeeld.
Zelfvertrouwen is het vertrouwen en geloof in jezelf en je eigen kunnen. Als je veel wat zelfvertrouwen hebt betekent dit dat je goed weet wie je bent, wat je kunt en wat je niet zo goed kunt. Je kent dus je sterktes en bent je ook bewust van je minder goede kanten oftewel je ‘zwaktes’ die ik liever ‘imperfecties’ noem.
Als je een flinke dosis zelfvertrouwen hebt, durf je keuzes te maken. Omdat je weet dat er geen slechte keuzes zijn, alleen maar leermomenten. Je kunt namelijk juist veel leren van de fouten die je hebt gemaakt. Daardoor ervaar je dat wat er ook gebeurt en in welke situaties je ook terechtkomt het uiteindelijk goed komt (rechtsom of linksom).
Wil je weten hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten? Dan heb ik de volgende 3 tips voor je:
Tip 1: Zorg voor een realistisch zelfbeeld
Om je zelfvertrouwen te kunnen vergroten is het belangrijk dat je een juist zelfbeeld hebt. Hoe kun je namelijk vertrouwen hebben in jezelf als je bijvoorbeeld een negatief of onrealistisch zelfbeeld hebt?
Een zelfbeeld is een combinatie van gedachten en overtuigingen die je over jezelf hebt. Het is een beeld dat je van jezelf hebt door hoe jij tegen jezelf aankijkt. Dit kan een positief beeld zijn maar ook een negatief beeld. Dit hangt namelijk af van hoe je MET jezelf praat maar ook hoe je OVER jezelf praat.
Een zelfbeeld ontstaat door twee aspecten namelijk enerzijds wat anderen over je zeggen en anderzijds door jouw eigen ervaringen. Dit begint al vanaf je jeugd en dus is het goed om eens stil te staan bij wat je gedachten over jezelf zijn.
Schrijf eens vijf gedachten op die je over jezelf hebt. Werk per gedachte eens uit hoe je aan dit zelfbeeld bent gekomen. Ga vervolgens eens kijken of deze gedachten een realistisch beeld is en dus waar is.
Als dit niet waar is, sta hier dan eens bij stil. Daarna ga je kijken welke gedachte wel waar of meer waar is. De eerste tip om je zelfvertrouwen te vergroten is dus een juiste (realistische) kijk op jezelf en je kwaliteiten (en dus eigenschappen) en vaardigheden. Oftewel een realistisch zelfbeeld.
Tip 2: Neem nu een besluit
Pas alleen als je het écht wilt krijg je iets voor elkaar en daarvoor moet je altijd eerst een besluit nemen. As je een keuze maakt om je niet langer onzeker te willen voelen, open je de weg naar meer zelfvertrouwen. Je kunt jou namelijk met niemand op de wereld vergelijken. Je hoeft je nooit of te nimmer minder te voelen. Jij bent goed precies zoals je bent, uniek, en je hoeft niet anders te zijn (of voor te doen) dan je bent. Vergelijk je dus ook nooit met anderen.
Stel namelijk dat een perenboom in een veld zou staan met allemaal appelbomen en zichzelf zou vergelijken. Dan zou hij vinden dat hij ook appels moet kunnen produceren, terwijl hij juist uniek is omdat hij peren kan produceren.
Vergelijk jezelf dus nooit met anderen want jij hebt talenten en eigenschappen die anderen weer niet hebben.
Dus neem het besluit om niet langer te twijfelen aan jezelf en ga geloven in jezelf. Zorg daarom voor een werkomgeving waar je tot bloei komt en waar je jouw kwaliteiten en vaardigheden kunt inzetten. Omring jezelf met positieve mensen en ga staan voor wie je bent.
Daarvoor is het nodig om te laten zien wie je bent. Ook al heb je je misschien jarenlang anders voorgedaan, dan nog kun je nu het besluit nemen om weer terug jezelf te worden. Zelfvertrouwen kan niet groeien op drijfzand. Daar is een stevig fundament voor nodig en dat is geloven in jezelf en trots zijn op wie je bent.
Tip 3: Lichaamshouding
Je staat hier waarschijnlijk niet bij stil, maar je lichaamshouding heeft invloed op hoe je je voelt en dus ook of je je zelfverzekerd of juist onzeker voelt. Kijk maar eens naar de houding van iemand die depressief is. De kans is groot dat deze persoon naar beneden kijkt met de schouders gebogen naar voren. Ga maar eens op een stoel zitten en houd je schouders wat naar voren gebogen en kijk met je hoofd naar beneden. Hoe voelt dat? Misschien ga je er zelfs bij zuchten. De kans is groot dat je je bij deze houding onprettig voelt.
Ga nu eens achteruit op je stoel zitten met je schouders naar achteren en je voeten stevig op de grond. Voel de zitting onder je billen en voel je rug tegen de leuning van de stoel. Kijk vervolgens schuin naar boven. Hoe voel je je nu? Zie je wat een verandering van je lichaamshouding gelijk met je doet? Nu kun je ook veel beter diep vanuit je buik ademhalen. Door deze manier van lopen/zitten/staan ga je je dus niet alleen beter voelen, je neemt ook letterlijk meer ruimte in.
Dus let op je lichaamshouding. Houd altijd oogcontact en zorg dat je rechtop zit/staat/loopt met je kin een beetje omhoog. Ook weer niet teveel want dan kun je weer arrogant overkomen. Arrogantie is trouwens iets heel anders dan zelfverzekerd zijn. Arrogantie is namelijk een manier om het tekort aan eigenwaarde proberen te compenseren door een bepaalde arrogante houding (en gedrag) aan te nemen. Er zijn maar genoeg mensen die hun tekort aan eigenwaarde proberen op te vullen met het overbluffen en het zichzelf groter voordoen dan ze zich voelen. Arrogantie is dus geen zelfvertrouwen maar juist het gebrek hieraan proberen te verbloemen.
Over de maker
Vanaf 2014 is Colinda Mertens opgeleid als trainer en professional coach. Sindsdien heeft zij al vele (directie)secretaresses en (management)assistentes begeleid naar het bieden van top!ondersteuning, terwijl ze toch op tijd naar huis kunnen. Zij stelt zich kwetsbaar op om haar kennis en ervaring te delen met haar cliënten. Daarin is zij anders dan de meeste coaches, omdat zij wél adviezen, antwoorden en voorbeelden geeft en graag haar ervaring inzet om cliënten te helpen. Kijk voor meer info op https://www.happyassistant.nl/.