Persoonlijk leiderschap: Vergroot je impact
24 januari 2022 
4 min. leestijd

Persoonlijk leiderschap: Vergroot je impact

Leer je impact te vergroten door persoonlijk leiderschap

Nog steeds kan ik af en toe boos zijn op mezelf als ik weer eens niet gezegd heb wat ik wilde zeggen. Vooral omdat ik weer allerlei excuses heb gehad waarom ik mijn mond moet houden. Aan de andere kant gebeurt het ook dat ik mijn mond niet heb kunnen houden, terwijl ik beter even had kunnen wachten met gelijk reageren.

Soms is impact kleiner dan bij je past en soms is dit groter.

Maar het is een misverstand dat niet iedereen impact kan hebben. Het maakt namelijk niet uit of je nu introvert of extravert bent, spontaan of analytisch, je kunt altijd impact hebben op jouw eigen manier. Daarom is het nodig om je unieke zelf te zijn, want als je je anders voordoet zal je nooit de impact krijgen die je zou willen.

‘Be yourself, there are already plenty of others’

Hoe kan ik mijn persoonlijk leiderschap inzetten?

De impact komt van hoe jij in elkaar zit en wat jij belangrijk vindt. Daarvoor moet je wel naar voren durven komen en daarvoor moet je spanning creëren. Dat maakt het ook spannend voor jezelf en dat vinden we vaak lastig omdat we spanning associëren met strijd om te overleven. Dus die spanning moet je durven uithouden, omdat spanning durven opbouwen nodig is om impact te kunnen hebben. Daarvoor is persoonlijk leiderschap nodig.

In de tijd dat ik zelf bestuurssecretaresse was, wilde ik meer impact hebben als het ging om het notuleren van vergaderingen. Ik vond notuleren ook niet echt leuk om te doen en wist dat ik het voor mezelf leuker kon maken als ik meer zou kunnen bijdragen dan simpelweg een verslaglegging van wat er was besproken. Mijn doel was daarom om een bijdrage te leveren aan betere vergaderingen en daarmee ook betere verslagen. Zo was het mij namelijk opgevallen dat er goede en minder goede voorzitters waren en dit van invloed was op de kwaliteit van de vergaderingen en daardoor ook op de kwaliteit van mijn verslagen. Eén van de zaken die ik had waargenomen bij minder goede voorzitters, was dat er regelmatig agendapunten weer terug op de agenda kwamen. Er werd eindeloos gediscussieerd maar geen besluit over het onderwerp genomen. Ook werden er vaak geen concrete acties aan een agendapunt gekoppeld en als er wel een actiepunt werd benoemd werd er weer geen persoon aan gekoppeld. Daarom besloot ik mijn persoonlijk leiderschap in te zetten en hier iets mee te doen, dus ik ging vragen stellen als: ‘even voor de notulen, wat is hier nu concreet over afgesproken?’ en ‘welke naam kan ik bij dit actiepunt noteren?’ Dit vond ik in het begin natuurlijk super spannend, want hoe zou men reageren? Er ging van alles door mijn hoofd, zoals dat ik mijn mond moest houden en mijn plaats moest weten. Maar de reacties achteraf waren zeer positief. Ook werden mijn notulen daardoor steeds beter en veranderde meer in actie/besluitenlijsten met daarbij een goede korte onderbouwing waarom er tot een besluit/actie gekomen is. Ik kreeg van deelnemers aan vergaderingen te horen dat ze blij waren dat ze geen ellenlange verslagen meer hoefde te lezen. ‘Linksom of rechtsom kun je je doel bereiken’ Tegelijkertijd dien je uiteraard ook je beperkingen te herkennen en erkennen. Zo waren er voorzitters die er niet van gediend waren dat ik dit soort vragen ging stellen. Alleen merkte ik dan dat de voorzitters dit zelf meer gingen doen en dus was mijn doel bereikt. Het liefste had ik aan iedere vergadertafel mee willen praten, alleen kon dit uiteraard niet. Tenminste dat dacht ik, want op een gegeven moment merkte is dat bij een bepaalde vergadering er af en toe naar mijn mening werd gevraagd. Daardoor, als resultaat van mijn persoonlijke leiderschap, kon ik nog meer initiatief nemen en ging ik ook echt meedenken waardoor ik steeds meer naast mijn rol van notuliste het gevoel had dat ik ook deelnam aan de vergadering.

Door je unieke zelf te zijn kun je (meer) impact maken’

Je impact vergroten is belangrijk als je bijvoorbeeld voor vol wilt worden aangezien, gehoord en gezien wilt worden en je gewaardeerd wilt voelen. En laat dit nu iets zijn wat ieder mens graag wilt. Impact hebben heeft ook met zelfvertrouwen te maken. De mate van zelfvertrouwen kan echter variëren afhankelijk van de situatie en/of omgeving. Op je werk laat je waarschijnlijk je leidinggevende helemaal uitpraten, terwijl je bij je vriendinnen gelijk je mening geeft. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijk leiderschap.

Je impact vergroot je dus door:

  • Je unieke zelf te zijn en te weten hoe je in elkaar zit en wat je belangrijk vindt (stap 1 van Persoonlijk Leiderschap).
  • Naar voren te komen en spanning durven op te bouwen.
  • Ervoor te zorgen dat je een bepaalde mate van zelfvertrouwen hebt.

Persoonlijk leiderschap: Een voorbeeld uit de praktijk

Laat ik afsluiten met een voorbeeld van een cliënt die ik maar even Judith noem. Judith had tegen een bore-out aangezeten in haar vorige baan. Voor wie niet weet wat een bore-out is, dit is als je een lange periode ‘onderbelast’ bent, oftewel te weinig taken/werkzaamheden hebt en/of met name taken/werkzaamheden hebt die beneden je niveau liggen.
Daarom had Judith haar persoonlijk leiderschap ingezet en voor een andere baan gekozen en ze zei onlangs: ‘Ik loop hier zo zelfverzekerd rond’. Ze heeft namelijk in de korte tijd dat ze hier werkt bij deze werkgever al behoorlijke wat invloed en impact kunnen hebben door te doen waar ze goed in is en blij van wordt. Ze noemt dit zelf ‘structureren’. Zoals het uitgifte beheer van laptops wat één van haar taken was, maar niet goed liep en ze daarom heeft ‘gestructureerd’. Niet alleen loopt dit nu op rolletjes, inmiddels is dit ook door het MT en de directie akkoord bevonden en wordt dit nu ook overgenomen door alle andere vestigingen.
Auteur: Colinda Mertens

Meer leren over Persoonlijk leiderschap? Check onze E-learning: Persoonlijk leiderschap - Zelfregie ontwikkelen!