Succesvoller en gelukkiger met Brain Balance
29 december 2021 
3 min. leestijd

Succesvoller en gelukkiger met Brain Balance

Succesvoller en gelukkiger met Brain Balance: hersenexpert Charlotte Labee over de kracht van een gebalanceerd brein

 Burn-outs, depressies, obesitas: het zijn veelvoorkomende diagnoses in onze prestatie gedreven maatschappij. De oorzaak van al die fysieke en mentale problemen? Die ligt vaak in ons brein, zegt Brain Balance-expert, auteur en spreker Charlotte Labee. Door een verkeerde leefstijl kan er namelijk een disbalans in de hersenen ontstaan die voor allerlei blokkades zorgt. Dat is problematisch, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Labee: “Met de juiste kennis en methodiek kun je je hersenen leren begrijpen en zelf terug in balans brengen.”

 “De wereld verandert ontzettend snel en ons brein kan simpelweg dat niet bijhouden.”

Een expert op het gebied van Brain Balance. Wat houdt dat precies in?

“Brain Balance is een holistische benadering gebaseerd op de neurowetenschappen. Ik leer mensen hoe je je hersenen aanstuurt en hoe je je brein op zo’n manier kunt herprogrammeren dat je succesvoller en gelukkiger kunt zijn, zowel op de werkvloer als privé. Die wetenschappelijke kennis is essentieel om je hersenen in balans te krijgen en een nieuwe mindset te ontwikkelen. Je kunt je mindset namelijk niet veranderen als je je eigen hersenprocessen niet begrijpt.”

 Een bijzonder waardevol concept, want dankzij onze moderne westerse levensstijl is er nu meer disbalans dan ooit.

 “De wereld verandert ontzettend snel en ons brein kan simpelweg dat niet bijhouden. Als je naar de evolutie van onze hersenen kijkt, dan zie je dat ons brein in de afgelopen vierhonderdduizend jaar maar met twee procent veranderd is. In dezelfde tijd is de wereld om ons heen wel met vierduizend procent veranderd. Die discrepantie zorgt voor veel disbalans. Dat uit zich in problemen als burn-outs, depressies, rusteloosheid en obesitas.”

Zelf ben je ook door uitingen van die disbalans in de neurologie beland. Hoe ging dat?

 “Tot drie jaar terug was ik, net als de massa van de Nederlanders, in een rat race bezig met presteren. Ik werkte tot tachtig uur per week, liep mezelf voorbij en kreeg allerlei klachten, zoals nekpijn en slapeloosheid. In diezelfde periode kreeg ik baarmoederhalskanker, ging mijn kledingmerk failliet en brandde mijn huis af. De stress werd me te veel. Ik ontwikkelde verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Wilde ik gezond blijven, dan móest ik beter met mijn stress dealen, zo zei mijn neuroloog. Op dat moment heb ik het roer omgegooid en ben ik me gaan verdiepen in de hersenen, want die sturen stress aan. Om stress de baas te zijn, moest ik mijn brein de baas zijn.”

Je volgde verschillende opleidingen op het gebied van neurowetenschappen, orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer en bundelde die kennis in je eigen methode: het Golden Growth Model.

“Het Golden Growth Model is geïnspireerd door de Japanse filosofie van Kaizen, wat letterlijk ‘veranderen naar beter’ betekent. Deze filosofie wordt ingezet door grote Japanse bedrijven om een soepel productieproces te realiseren en een goed eindproduct af te leveren. Maar ook mensen hebben een fabriekachtige werking: intern moet alles goed op elkaar afgestemd en in balans zijn, anders ontstaan er haperingen. Met mijn Golden Growth Model herstel je de disbalans in je hersenen in zes concrete stappen. Zo kun je je mindset effectief en voorgoed veranderen en verbeteren.”

 “Brain Balance is altijd het kernthema, maar in welk jasje ik dat steek ligt geheel aan de opdrachtgever.”

En die werking kun je garanderen?

“Als iemand echt met aandacht aan de slag gaat, dan wel ja. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je binnen een maand de neurale netwerken in je brein kunt veranderen en gedragsverandering kunt bewerkstelligen. Neuroplasticiteit, heet dat. Daar komt een hoop bij kijken, want voor een optimale neuroplasticiteit heb je bijvoorbeeld ook goede voeding, mentale rust en beweging nodig. Daarom is mijn aanpak holistisch.”

Jouw methode is inmiddels ook populair bij bedrijven.

“Jazeker, want Brain Balance is relevant voor iedereen en het model is toe te passen op alle aspecten van je leven – ook je carrière. Ik geef lezingen en trainingen aan allerlei bedrijven, van advocatenkantoren en ziekenhuizen tot cosmeticamerken en aller ertussenin. Dan behandelen we bijvoorbeeld de vraag hoe je je werkdruk kunt verlagen en je werkplezier verhogen, welke voedingsmiddelen je moet eten voor gezonde hersenen of hoe je ook buiten kantooruren een gelukkiger mens wordt. Brain Balance is altijd het kernthema, maar in welk jasje ik dat steek ligt geheel aan de opdrachtgever.”

Heb je een voorbeeld van een organisatie die naar aanleiding van jouw methode mooie resultaten heeft behaald?

 “Ik hoor vaak fantastische dingen van mensen terug, zoals werknemers die sinds mijn training minder impulsief reageren of minder gestrest zijn en beter werken. Maar het meest tastbare compliment kwam van een van mijn opdrachtgevers: het ziekteverzuim van dat bedrijf was mede dankzij mijn training gedaald van zeven naar één procent. Met dat soort cijfers maak je mij echt heel gelukkig.”

Auteur: Shardey Aalders (https://www.quality-bookings.nl)