Proud to Assist: Assistants, groeien doe je buiten je comfortzone!
17 augustus 2023 
4 min. leestijd

Proud to Assist: Assistants, groeien doe je buiten je comfortzone!

Dagelijks sta ik in contact met veel assistants vanuit ABCS, EVA en Clubp. Het wordt me met de dag duidelijker dat veel asistants zich niet gezien voelen en ook geven ze aan dat ze niet op hun capaciteiten worden ingezet. Ze willen meer, dromen over meer en kunnen meer. Eerder schreef ik al een blog met een oproep aan werkgevers om hun assistant in haar/zijn kracht te zetten. Maar enkel en alleen daarmee red je ’t niet: want jij als assistant staat aan het roer van jouw eigen werkgeluk. Het is aan jou de taak om op te staan.

Kijk vandaag nog in de ontwikkelspiegel

Dat ons vak mega aan het veranderen is, is very much old news. Want in deze digitale wereld zijn veel dingen geautomatiseerd en gaat alles een stuk sneller dan vroeger. Dit betekent simpelweg dat je meer tijd overhoudt en je je kunt richten op andere werkzaamheden of verantwoordelijkheden. Maar daarvoor is het wel aan jou om op te staan en op de inhoud in te gaan. Tenzij je houdt van een uitgehold beroep, dat kan ook natuurlijk.

De tijd die jij overhoudt geeft je ruimte en de prachtige kans voor meer inhoudelijk werk aan te pakken. Zo kun je nieuwe rollen oppakken als bijvoorbeeld agility- of cultuur expert. Maar dit alles begint bij joú. Jij hebt zelf de regie over jouw werkgeluk. Dus zie jij kansen voor jezelf? Heb jij meer in huis dan je nu kunt laten zien? Dan is het tijd om in de ontwikkelspiegel te kijken. Wat zie je dan? Wat heb je de afgelopen jaren aan ontwikkeling gedaan? Heb je al genoeg gedaan of valt er nog meer te behalen? Ga dan op onderzoek uit en ontdek wat je leuk vindt om te doen en waar jij jezelf in wil ontwikkelen. En als je niet goed weet waar je moet beginnen, is mijn ultieme tip om te sparren met vakgenoten. Zo vertelde laatst een assistant tijdens een van Clubp’s SmallTalks (een sparsessie met ambitieuze vakgenoten zoals jij) dat zij een nieuwe rol had als onboardingsmanager. Er gingen gelijk een heel stel wenkbrauwen omhoog, want er was precies niemand van de groep die er ooit aan dacht om zo’n toffe rol op te pakken! Dus laat je vooral inspireren door kennis en ervaringen te delen en ontvangen met mensen in ’t zelfde schuitje als jij. Dat is zo waardevol. Dus neem de tijd en ruimte voor jouw eigen ontwikkeling en kijk met een eerlijke bril naar jouw eigen input van de afgelopen jaren. Het is zo belangrijk om aan de slag te gaan met jouw eigen werkgeluk. Volg die ene training die al zo lang op je wensenlijstje staat of trek de stoute schoenen aan en ga die opleiding doen waar jij al zo lang over droomt. En betrek vooral je werkgever erbij.

The talk

Wie kan jou nou beter ondersteunen in jouw ontwikkeling dan jouw eigen werkgever (of leidinggevende)? Dat dacht ik! Wel snap ik dat het niet altijd even makkelijk is om het gesprek aan te gaan, maar geloof mij: het is altijd de moeite waard. Want als goede werkgever investeer je in je werknemers en stimuleer je hen in hun ontwikkeling, wat indirect bijdraagt aan de groei van de organisatie. Win-win.

Bereid je verhaal goed voor en bespreek open en eerlijk jouw gedachtes en ideeën. Laat daarbij duidelijk zien welke plus jij nog extra kunt bieden voor jouw organisatie. De kans is groot dat jouw plannen gehonoreerd worden. En krijg je nul op je rekest? Dan kun jij altijd nog een keuze maken en jezelf afvragen of je op een plek wil zitten waarbij jouw ontwikkeling niet belangrijk is. Dus of accepteer wat ’t is en maak er het beste van, of maak de stap om je horizon te verbreden. Maar je moet je verantwoordelijkheid pakken. Dat is de enige kans om nog toekomstproof te zijn. En beheer jij de agenda van jouw werkgever of leidinggevende? Plan dat overleg in en leg de focus op jouw ontwikkeling!

Maak het concreet

Met alleen roepen dat je niet op je kwaliteiten wordt ingezet kom je er niet. Helaas. Om ervoor te zorgen dat jij nieuwe rollen, taken of verantwoordelijkheden kunt oppakken, zul je jezelf zichtbaar moeten maken en concreet moeten aangeven waarom jíj hiervoor de ultieme persoon bent. Hoor jij in de wandelgangen dat er een nieuw project wordt opgestart omtrent hybride werken? Well hello there, jij bent hier voor geknipt! Geef aan dat jij degene bent die dit op zich wil nemen. En maak het gelijk concreet. Want waarom kan jij dit? Omdat jij recent die ene cursus hebt gevolgd en hybride werken voor jou geen geheimen kent. Omdat jij een groot netwerk hebt van mensen die je om hulp, adviezen en ideeën kunt vragen. En heb je niet laatst een inspirerende sparsessie gehad met asisstant-collega’s die binnen hun organisatie ook deze rol oppakten? Yes! Roep dus niet alleen dat je ’t kan, maar laat zien wat je kan en meebrengt. En als je toch af en toe een ontwikkelingsgesprek hebt staan met je werkgever of leidinggevende, dan is dat een mooi moment om aan te geven dat jij vorige week een training in design thinking hebt gevolgd en dat jij vanaf nu de expert bent op dit vakgebied. En het opstaan, jezelf zichtbaar maken kan lastig zijn, maar het is zó belangrijk want jij verdient het als geen ander. Heb je een duwtje in je rug nodig of wil je sparren met vakgenoten of één-op-één met Clubp’s assistantscoach Angelien van der Zanden? Check dan www.clubp.nl of plan hier gelijk een Teams-meeting in. Samen zorgen we ervoor dat jij groeit.