Haal meer uit Microsoft
13 februari 2023 
2 min. leestijd

Haal meer uit Microsoft

Hoe kijk jij aan tegen ontwikkelen? Je leest dit prachtige magazine, wat vol staat met inspirerende verhalen, kennis en veel toegevoegde waarde. Daaruit maak ik op dat jij jezelf wilt ontwikkelen.

Komt dat even goed uit. Dat is namelijk precies waar ik voor sta. De honger naar meer kennis was en is altijd aanwezig. Maar goed ook, want als ontwikkelingen ergens gaande zijn, is dat wel in mijn vakgebied: Microsoft Office.


De programma’s vernieuwden steeds al wel, maar opeens was er Office 365 (dat heet nu Microsoft 365). Wow! Dat is even andere koek. Opeens zijn er allemaal extra apps en die apps vragen ook nog eens om een totaal andere werkwijze. Bovendien kan er bijna iedere dag wel weer iets nieuws.

Het spreekt voor zich dat corona alles rondom Teams nog verder in een stroomversnelling heeft gebracht. De verandering is onomkeerbaar. Reken er maar op dat apps als Microsoft Teams, To Do en Planner tot de toekomst gaan behoren. De een ziet het als iets heel negatiefs: “Ik red me toch prima, het is toch goed zoals het gaat, waarom moet het opeens anders?” De ander ziet juist de kansen en de mogelijkheden en gaat, jawel, mee met de ontwikkelingen.

Je kunt je hakken in het zand zetten, maar ook kijken naar de geweldige kansen die dit biedt.

Wat je ook doet: blijf jezelf ontwikkelen. Want dat is essentieel om futureproof te zijn.

Ik zie diverse soorten van instructie rondom Microsoft 365. De een krijgt het voorgeschoteld (“ach, bijna hetzelfde, hier heb je het, je redt je er wel mee”) en de ander krijgt (joehoe!) een heuse training. Wat alleen vaak vergeten wordt, is dat de secretaresse geen gewone gebruiker is. Je gebruikt de software op een andere manier, hebt andere wensen en andere zaken nodig. Bovendien heb je een voorbeeldfunctie. Gebruik jij de nieuwe mogelijkheden op de juiste manier, trek je de rest van het bedrijf ‘vanzelf’ mee. Wil jij van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf zijn natuurlijk veel zaken van belang. Je kennis van Microsoft Office behoort hier zeker toe. De pakketten op de dagelijkse manier gebruiken is niet meer genoeg. Laat zien dat je verder kijkt dan je neus lang is. Verdiep je in de mogelijkheden, kijk hoe de verschillende apps samenwerken. Niet alleen voor het bedrijf, maar zeker ook voor jezelf. Je werk wordt er namelijk een stuk makkelijker en leuker door. Je kunt zaken automatisch laten verlopen waardoor je er geen omkijken meer naar hebt, diverse apps koppelen waardoor informatie veel overzichtelijker wordt, opties gebruiken waarmee je werk sneller gaat en/of professioneler oogt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, dit kost tijd. Maar het levert ook tijd op. Investeer in een challenge, een training, een kennissessie, een online leeromgeving of… lees een boek. In het boek dat ik schreef over Microsoft Office neem ik per pakket een aantal functies door die wat mij betreft veel te weinig gebruikt worden. De reacties op het boek zijn lovend, waardoor ik al snel een tweede druk kon bestellen. Een aanrader dus.

Verder werk ik ook graag samen met Clubp, waardoor we veel interessante opties aan kunnen bieden. Een challenge om basisopties te kennen aangevuld door een training met wat uitdagendere functies bijvoorbeeld. Of een kennissessies met gouden tips rondom Microsoft Office. We bieden diverse mogelijkheden aan.

Tekst: Joyce Dunnewold