Persoonlijk leiderschap: Zelfregie ontwikkelen

Bevorder je zelfmanagement, ontwikkel je zelfregie en werk aan je persoonlijk leiderschap.

Judith had een goed idee voor verbetering op het secretariaat en was hier super enthousiast over. Ook haar collega’s waren hier enthousiast over want Judith had dit idee al met enkele collega’s besproken. Vol goede moed ging ze dit vervolgens bespreken met haar leidinggevende en ook hij reageerde positief en gaf aan over haar idee na te zullen denken. Alleen hoorde ze vervolgens niets meer. Weken gingen voorbij en ze dacht laat maar zitten want ik word toch niet gehoord. Ze zocht steun bij haar collega’s. Die reageerde dat dit typisch hun leidinggevende is… 

‘Persoonlijk leiderschap, zelfmanagement en zelfregie is meer dan alleen initiatief nemen’

Zelfregie en zelfmanagement gaat over eigenaarschap en dit houdt in dat je je niet alleen verantwoordelijk voelt, maar ook verantwoordelijkheid neemt. Ook, of misschien wel juist, als het gaat om de uitkomst/het resultaat. Dit betekent namelijk dat je je ergens over ontfermt en daarbij de volle verantwoordelijkheid neemt. Het is van jou en je staat ervoor. Als het goed gaat mag je trots zijn en als het mis gaat accepteer je dit en ga je nieuwe acties inzetten om eventuele fouten te herstellen of om ervan te leren. 

Want als je je namelijk verantwoordelijk voelt, maar geen verantwoordelijkheid neemt:

  • Dan laat je de regie over aan anderen en neem je dus ook geen regie op zaken waar je wél invloed op hebt
  • Dan maak je keuzes op basis van de wensen en behoeften van anderen en neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes
  • Dan probeer je rekening te houden met gevoelens van anderen, maar ga je voorbij aan je eigen gevoelens
  • Dan maak je je druk over zaken waar je geen invloed op hebt en probeer je tevergeefs anderen en omstandigheden te veranderen
  • Dan beschuldig je anderen of omstandigheden voor tegenslagen 

    Als je je ergens over ontfermt en het blijkt niet goed uit te pakken en je vervolgens gaat klagen of mopperen is er sprake van slachtofferschap. Je neemt dan namelijk niet de verantwoordelijkheid voor de uitkomst/het resultaat. Dus ook al voel je je misschien wel verantwoordelijk, als je geen verantwoordelijkheid neemt loop je uiteindelijk weg voor de consequenties. Dus wat is persoonlijk leiderschap en hoe kan ik dit ontwikkelen?

    Door te kiezen voor zelfregie, zelfmanagement en het nemen van eigenaarschap accepteer je dat iedere keuze bepaalde consequenties heeft. Dit betekent dat je:

  • Proactief ingesteld bent en anticipeert daar waar mogelijk
  • De regie neemt en sturing geeft daar waar mogelijk
  • Weet waar je invloed ligt en waar je de regie kunt pakken, maar ook waar je invloed stopt en wat je moet doen om los te laten
  • Niet probeert om anderen of omstandigheden te veranderen, maar probeert zelf anders met sommige mensen en omstandigheden om te gaan 

    Judith en ik zijn samen gaan kijken naar haar situatie in het kader van het ontwikkelen van zelfregie, zelfmanagement en persoonlijk leiderschap. Door te kiezen voor eigenaarschap is Judith met een nieuw idee voor efficiency op het secretariaat deze keer als volgt te werk gegaan. 

    Ook deze keer was ze over dit nieuwe idee enthousiast en besprak dit weer eerst met enkele collega’s. Nadat ze een positieve reactie van haar collega’s had gekregen ging ze vol enthousiasme met dit nieuwe idee naar haar leidinggevende. Alleen had ze deze keer eerst een afspraak hiervoor ingepland. Dit omdat ze graag de volledige aandacht van haar leidinggevende wilde hebben voor haar idee. De vorige keer was het even tussen neus en lippen door besproken. Dat zou haar deze keer niet meer overkomen. Ze nam haar eigen regie.

    Verder had ze nu haar idee zover als mogelijk was beknopt op één A-4 beschreven. Zoals wat het idee precies inhoudt, wat de mogelijke nadelen/consequenties zijn, wat het oplevert, hoe ze het wilde gaan aanpakken, etc. (Dit had ze eerst voorgelegd aan haar collega’s en die hadden nog een paar goede aanvullingen, welke zij hierin heeft kunnen verwerken.) 

    Haar leidinggevende had ook echt de tijd voor haar genomen en vond het fijn dat ze dit idee ook beknopt op papier had gezet. Daardoor had hij een goed helder beeld gekregen van haar idee en bedankte haar voor alle moeite en tijd die ze hierin had gestoken. Hij zei toe hiernaar te zullen kijken. Waarbij Judith gelijk haar agenda pakte en vroeg hoeveel tijd hij nodig dacht te hebben om het idee te bekijken. Ze prikte een datum om de bevindingen van haar leidinggevende te bespreken. Daarbij had ze ook nog aangegeven dat mocht hij nog vragen of verdere toelichting nodig hebben, ze hiertoe uiteraard graag bereid was.

    Judith was bereid om dit proces te blijven herhalen totdat er uiteindelijk een ja of nee om welke reden dan ook zou uitkomen. Waardoor ze haar leidinggevende steeds bleef stimuleren om naar haar idee te kijken en een beslissing te nemen. Uiteindelijk kreeg ze dus ook een antwoord.

    ‘Accepteer altijd een nee nadat serieus van alle kanten het idee is bekeken en besproken’

    Besef dat niet alle ideeën uitgevoerd kunnen worden. Dus maak het niet persoonlijk en zie dit niet als falen of tegenwerking. Vaak word je inzet bij een ‘nee’ namelijk wel degelijk gewaardeerd. 

    ‘Wat kan er wél…’

    Je hebt altijd de keuze om te mopperen of te klagen óf te kijken waar je wel invloed op hebt. Kijk daarom altijd naar wat er wél kan. Ook dat is persoonlijk leiderschap.

    Ik zal deze vorm van zelfmanagement en persoonlijk leiderschap toelichten aan de hand van een voorbeeld.

    Ingrid had een nieuwe baan als managementassistente en het bleek dat ze bij deze organisatie in een kantoortuin werken. Ze vond vanwege de vele prikkels om zich heen het lastig om zich te concentreren. Daarnaast moest ze haar werk’ s avonds letterlijk mee naar huis nemen waardoor ze het moeilijk vond haar werk thuis los te laten. 

    Ingrid is gaan kijken wat er wél mogelijk was, waardoor ze hier minder last van zou hebben.

    Voor wat betreft het werken in een kantoortuin merkte ze dat er bepaalde werkplekken in de kantoortuin waren waar het rustiger was. Omdat ze ’s ochtends op kantoor toch één van de eerste was, kon ze kiezen voor een rustigere werkplek.

    Vervolgens is ze gaan kijken naar wat ze wél kon doen aan het feit dat ze haar werk letterlijk mee naar huis moest nemen. Bij navraag kwam ze erachter dat er kluisjes waren, waar je je werk in kon achterlaten.

    Wie eigen regie heeft ontwikkeld maakt zich uitsluitend druk om dat deel wat maakbaar is en laat de rest los. Er zullen nu eenmaal altijd zaken zijn die je niet in de hand hebt. 

    ‘Regie in eigen hand nemen’

    Tenslotte nog even dit. Als je leert om daar waar mogelijk de regie in eigen hand te nemen, zal je ook gelijk minder stress ervaren. Dat komt omdat je grip leert krijgen op je werk, je taken en werkzaamheden maar ook omdat je daardoor grenzen leert stellen. Met andere woorden het overkomt je niet. Integendeel: je houdt dan overzicht, maakt keuzes en je leert prioriteiten stellen.

    Zelfregie en zelfmanagement ontwikkelen is stap 3 van de in totaal 5 stappen van ‘Persoonlijk Leiderschap voor de support professionals‘. In mijn volgende blog ga ik vertellen wat stap 4 inhoudt. 

    Auteur: Colinda Mertens


Wil je jezelf blijven ontwikkelen? Check de blog assertief zijn op het werk!