Persoonlijke ontwikkeling? Je kunt het zelf!

Persoonlijke ontwikkeling is hot. Elke zichzelf respecterende professional roept dat ze het superbelangrijk vindt. Op sociale media struikel je over de goedbedoelde wijsheden. Maar wat helpt je nou uiteindelijk echt? Drie tips. 

Stel er dreigt een confrontatie met je baas of opdrachtgever. Omdat zij morgen iets van je verwacht, en je weet nu al dat dat niet gaat lukken. Sterker nog: dat wist je al toen je de afspraak maakte. Hoe moet je dit aanpakken? Misschien heeft een collega een goed idee over wat je in een mailtje kunt zetten, of wat je moet zeggen als je belt. Of welke omstandigheden je kunt gebruiken om de vertraging te rechtvaardigen. 

1. Vragen zijn belangrijker dan antwoorden

Een advies van iemand over wat je nu het beste kunt doen helpt je misschien met je probleem van vandaag, maar niet met dat van morgen.

Want de echte vraag is: wat maakt het nou zo ingewikkeld voor je om op het moment dat je de afspraak maakt te zeggen dat die deadline niet realistisch is? Wat drijft je ertoe op dat moment te zeggen: “Ja, dat gaat wel lukken denk ik.” En wat weerhoudt je ervan om geen verwachtingen te wekken die je niet waar kunt maken?

Deze vragen kan niemand anders voor je beantwoorden. Want alleen jij kunt in jezelf kijken, naar jouw gedachten en emoties. Dat vraagt dat je de confrontatie met jezelf aangaat. Want tot het moment dat je hier meer zicht op krijgt voor jezelf, blijft je waarschijnlijk steeds tegen hetzelfde aanlopen. En dat geldt ook bij alle andere voorbeelden.

2. Waarnemen in plaats van oordelen

Meer zicht krijgen op wat je doet is vaak moeilijker dan het lijkt. We zijn vaak niet zo goed in waarnemen, omdat we nogal snel klaar staan met een oordeel. Een oordeel over onszelf, of een oordeel dat we denken dat anderen over ons hebben. Denk voor hetvoorbeeld aan: “Met mijn ervaringsniveau moet ik dat toch kunnen regelen.” Of: “Ze zal wel van me verwachten dat ik dat even regel.” Dit soort oordelen vertroebelen je waarneming. Want de gedachtes en emoties die ermee samenhangen, kunnen je aandacht in beslag nemen. En daarmee is het juist van groot belang om simpelweg te zien dat je een afspraak maakt waarvan je weet dat het niet haalbaar is. Zonder oordeel. Van daaruit kun je verder op (zelf)onderzoek uit. 

3. Experimenteer!

En wat helpt je bij dat onderzoek? Experimenteren! Je kunt dat zien als onderzoeken wat er gebeurt als je andere keuzes maakt dan je gewend bent. Niet omdat een andere keuze (altijd) beter is, maar om te leren wat er gebeurt als je een andere route neemt. Vergelijk het met hoe je olie op je houten vloer smeert. Dan zoek je eerst een klein stukje vloer in de hoek achter de kast, toch? Dan ga je na een tijdje kijken hoe het is opgedroogd. Als het je bevalt, dan voel je je misschien comfortabel genoeg om ook het centrum van de woonkamer in de olie te zetten. 

Zo kun je het ook doen met gedragsexperimenten. Je hoeft niet met je allergrootste probleem of belangrijkste MT vergadering te beginnen. Experimenteer gewoon met andere keuzes, met mensen die je vertrouwt en waarmee je het openlijk kunt bespreken. 

Succes met vragen, observeren en experimenteren! En ik nodig je vooral uit om voor jezelf het geduld en de compassie op te brengen, die je ook voor een vriendin of vriend zou hebben.