Het ‘perfecte’ leven van een freelancer

Is het freelancen echt zo geweldig als velen van ons denken? Klopt het geschetste plaatje van het freelancers-walhalla, of zijn er toch stiekem minder leuke kanten die niet aan het licht komen? Het is tijd voor een open en eerlijk gesprek met Janet van Wijk (32, freelance assistant). We kunnen alvast verklappen; zij wil nooit meer anders. De vrijheid, avontuurlijkheid en niet wetende waar ze over twee maanden is en wat ze doet, zijn voor haar onbetaalbaar.

Kun je vertellen hoe jouw reis naar het freelancen begon?

Janet: “Ik werkte zo’n zes jaar bij een wijngroothandel toen ik steeds meer begon te verlangen naar nieuwe ervaringen. Ik wilde graag bij andere bedrijven binnenkijken en meer leren over verschillende bedrijfsculturen. Het was begin 2022 en ik besloot dat het tijd was om voor mezelf te beginnen als freelancer. Een spannende keuze en dat vonden de mensen om mij heen ook. Want wat vond ik van de financiële instabiliteit? Gelukkig was dat niet iets waar ik me zorgen om maakte en algauw had ik mijn eerste opdracht binnen via een vriendin die eigenaresse is van een evenementenbureau. En zo is het balletje verder gaan rollen. Via via kwam ik weer aan nieuwe opdrachten en heb ik inmiddels diverse opdrachten gehad in HR en recruit-ment en heb ik rollen vervuld als projectmanagement officer en management assistant. Sindsdien heb ik zoveel geleerd, gezien en ben ik gegroeid. Iedere dag opnieuw ben ik ontzettend blij met de stap die ik gemaakt heb.”

Jouw verantwoordelijkheden en taken, hoe zien die er momenteel uit?

“Ik voer vooral ondersteunende werkzaamheden uit en deze variëren heel erg. Voor mij mag een opdracht wel een hoge werkdruk hebben, een klein beetje stress vind ik een fijne motivatie en daar haal ik juist energie uit. In mijn huidige functie als projectondersteuner bij Werkorganisatie Druten Wijchen ben ik het ene moment bezig met het zoeken naar de juiste antwoorden op complexe vragen van inwoners rondom asiel of vrijwilligershulp en het andere moment met het organiseren van bijeenkomsten. Ook horen daar administratieve taken bij, zoals het bijhouden  van actielijsten, agendabeheer, het voorbereiden van en notuleren bij overleggen. Naast projectondersteuner heb ik een opdracht als evenementenorganisator. Het bedrijf organiseert culinaire wandelingen in Nederland en in mijn functie kom ik voor afspraken met horecagelegenheden op talloze leuke plekken door heel het land. Zelf houd ik erg van afwisseling en nieuwe plekken leren kennen, dus deze opdracht is voor mij de perfecte combinatie van mijn wensen!” 

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van het werken als freelancer?

“Vrijheid staat met stip op nummer één. Ook al heb ik een opdracht waar ik vier dagen per week aan het werk ben, voelt het zo anders als freelancer. Ik heb minder last van de druk en controle die ik in loondienst wel voelde. Zo had ik altijd moeite met vakantie aanvragen, waarbij ik rekening hield met al mijn collega’s. Helemaal logisch natuurlijk en dat doe ik nu nog steeds bij mijn opdrachtgevers, maar in principe hoef ik nergens rekening mee te houden. Zo besloot ik een paar weken geleden voor anderhalve week op werkvakantie te gaan naar Duitsland, laptopje mee en vanuit een prachtige bosrijke omgeving werken. Een lunchpauze daar in een nieuw restaurantje is even heel wat anders dan mijn eigen thuiskantoor. Daarnaast vind ik het heerlijk dat ik niet weet waar ik de volgende maand ben, waar ik werk of wat ik precies doe. Of misschien ben ik dan wel op vakantie. Who knows?”

Zou je zeggen dat het leven als freelancer een soort ‘walhalla’ is, of zijn er momenten geweest waarop je hebt overwogen om terug te keren in loondienst?

“Terug in loondienst? Dat gevoel heb ik nooit meer gehad! Cliché misschien, maar voor mij is het echt een walhalla. Dat betekent niet dat ik niet hard werk, maar werken van precies negen tot vijf zit er bij mij niet meer in. Ik werk wanneer het voor mij het best uitkomt, soms is dat tot in de late uurtjes of gaat m’n wekker vroeg in de ochtend. Het enige wat ik wel kan missen aan werken in loondienst is het teamgevoel. Hoewel ik me altijd snel probeer aan te passen aan een nieuwe werkomgeving, heb ik nooit hetzelfde teamgevoel als mijn tijdelijke collega’s die er al jaren werken.” 

"Als freelancer is structuur in je werkleven soms ver te zoeken"

"Misschien ben ik dan wel op vakantie. Who knows?"

Dus nadelen zijn er ook?  

  “Nadelen wil ik het niet echt noemen, maar er zijn altijd dingen die wat minder leuk zijn. Zo heb ik een periode, na een lange vakantie in Mexico, er lang over gedaan om een nieuwe opdracht te vinden. Dat heeft toen wel onzekerheid met zich meegebracht en het kostte me echt moeite om iets nieuws te vinden. Dus in die periode dat ik zonder opdracht zat, moest ik even creatief zijn met het vinden van oplossingen. Ik ben best nuchter en besloot gewoon door te pakken. Als freelancer kun je tegenwoordig ook in de horeca werken, dus besloot ik dat te doen. Ondertussen bleef ik natuurlijk zoeken naar een toffe opdracht, en deze vond ik toen vrij snel via EVA support professionals. Daarnaast zijn er ook af en toe momenten dat je begint te malen over je pensioen, verzekeringen. Dat soort dingen. Dan vraag ik me even af of alles wel goed komt, maar dat hoort er een beetje bij. Als je in loondienst werkt, heb je ook niet alle zekerheid van de wereld.”

Balans tussen vrijheid en werk kan lastig zijn als freelancer. Hoe ga jij hiermee om?  

  “Dat is inderdaad een hele dunne lijn. Als je in loondienst acht uur op kantoor erop hebt zitten, gooi je de deur achter je dicht en heb je vaak een voldaan gevoel. Iedereen heeft jou tenslotte acht uur lang zien werken. Die rust en dat voldane gevoel voel ik soms niet helemaal, als ik veel vanuit huis werk. Daarom probeer ik veel variatie op te zoeken door een ochtendje buiten de deur te werken, een gezellige flexwerkplek te huren voor een dag of soms een week alleen op werkvakantie naar het buitenland. Daarnaast ben ik een megafan van lijstjes maken. To-do’s zijn helemaal mijn ding en het helpt ontzettend om m’n taken van de dag weg te strepen. Het zorgt voor rust, overzicht en structuur. Want als freelancer is structuur in je werkleven soms ver te zoeken. En als een dag soms gewoon niet zo leuk is, dan is dat ook oké en laat ik dat gebeuren. Dan weet ik dat er morgen weer een nieuwe dag is, waarvan ik een topdag ga maken!”  

Heb jij nog tips voor andere assistants die overwegen om freelancer te worden?   

  “Zeker! Probeer niet te veel te malen, want daar ga je gewoon niet gelukkig van worden. En dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat mij enorm helpt, is om altijd om me heen te blijven kijken. Alles wat ik tegenkom op LinkedIn qua leuke opdrachten of toffe opdrachtgevers sla ik op. En schrijf je regelmatig in bij verschillende organisaties zodat je naam blijft oppoppen. Loopt een opdracht tegen het einde? Dan heb je daar al mooi op ingespeeld. Daarnaast is het een heel fijn gevoel om een financiële buffer op te bouwen. Zo voel je veel minder druk als je niet op tijd een nieuwe opdracht hebt binnengehaald. En ben je in gesprek met een potentiële opdrachtgever terwijl je vol in de stress zit, want je moét de opdracht binnenhalen in plaats van dat het leuk zou zijn? Wedden dat de opdrachtgever dit juist merkt!”  

Zie jij nog kansen voor de toekomst voor jezelf?   

“Ik vind het juist fantastisch dat ik geen idee heb waar ik over een paar maanden ben. Eigenlijk kijk ik nooit verder dan die paar maanden. Bij het plannen van een vakantie voor over een jaar, krijg ik al stress. Want hoe weet ik nu al waar ik op dat moment zin in heb? Maar over kansen gesproken, ik vind het belangrijk om mijn vaardigheden verder uit te breiden en nieuwe dingen te blijven leren. Als ik hiervoor de kans krijg, zoals door het stapbudget, dan pak ik dat met beide handen aan. Zo ben ik gestart met een cursus lifestyle coachen. Maar ook via Clubp volg ik veel verschillende trainingen en e-learnings. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn klanten.”